De ce Catalonia e parte a Spaniei?

Cum a ajuns Catalonia să facă parte din Spania? Faptul că există un popor distinct, o limbă distinctă, o cultură distinctă mi-a fost clar când am ajuns prima dată la Barcelona. Pe atunci liderul mișcării separatiste era Artur Mas dar iată că altcineva a preluat steagul cu dungi roșii, Carlos Puigdemont.  Ca să vorbești de separatism, de separare, de rupere dintr-un întreg trebuie să știi cum s-a format acel întreg. Paul Freedman profesor la Yale, spune=  Catalans “see themselves as always having been more entrepreneurial and modern than Castilians, who they see as more concerned with power and religion and honor and purity of blood”  În secolul 12 o Catalonie în mare măsură independentă a fost inclusă în Regatul de Aragon printr-o uniune dinastică, pe atunci căsătoriile regale aduceau ca zestre teritorii întregi…Catalanii dominau această uniune inclusiv comerțul pe Mediterana vestică. Tot printr-o căsătorie Aragonul s-a unit cu Castilia și astfel catalanii au devenit o minoritate lingvistică  într-o Spanie care mai înglobează asemenea minorități, Galițienii, Bascii, Canarienii, toți, în diferite grade, suferind oprimarea limbii și culturii lor ceea ce a produs, de secole, mișcări separatiste, cea mai gravă represiune înregistrându-se în anii franchismului – 1939-1975, Franco fiind responsabil de sute de mii de morți ca și de deportări în lagăre.

“Franco began the systematic destruction of Catalan political parties, prohibited the use of their language, destroyed countless cultural institutions, and drove much of Catalan society underground,” scrie Andrew Dowling,  University of Cardiff. “To this day, Spain has never formally apologized for doing that.”

În acei ani negri limba catalană a dispărut din școli dar folosirea ei de oameni nu a scăzut dar în zilele noastre oficilizarea s-a restabilit. E adevărat, vizitând faimosul Palau de Musica din Barcelona am optat pentru un tur vorbit în catalană, era mai puțin aglomerat, și nu a fost greu de înțeles, ne-am descurcat și în localurile unde localnicii preferă să evite spaniola, mai dificil e să citești un ziar sau publicație locală iar în ciuda predominanței spaniolei literatura, teatrele, cultura în general în catalană se dezvoltă exponențial. Fiind una din comunidades autonomias   importante Catalonia e mândră de tradițiile și cultura sa mai ales datorită reprimării nedorite din vremea lui Franco, unul din resorturile luptei pentru independență. Dar a devenit și mai cosmopolită în condițiile în care are de departe economia cea mai avansată din Spania. Chiar dacă în perioada modernă au câștigat multe elemente de autonomie, parlament, guvern și forțe de poliție-mossos d’esquadra- Catalonia e împărțită în grupuri care au viziuni diferite și ireconciliabile, în zona interioară și ariile rurale unde populația de origine catalană predomină e cerută independența, muncitorii din suburbiile Barcelonei sunt împărțiți, în funcție de originile lor iar pe coastă nimeni nu se prea deranjează să aibă o opinie. Am trecut pe lângă sediul Seat de la Martorell, fabricantul auto fiind unul din cei mai importanți din lume…Desigur și constatarea că ei plătesc mai mult în taxe Madridului decât primesc înapoi nu e de neglijat…și aici ar trebui o paranteză, cine a fost în Italia știe despre prăpastia între Nord și Sud, despre lupta Ligii Nordului și iată că acum Lombardia și Veneto au votat nu pentru separare ci pentru autonomie sporită…O atenționare de viitor și pentru alții…

“Catalan people’s sense of difference may be reinvigorated by these changes,” spune Freedman. “Catalans have always seen themselves as smarter and richer. Breaking with Spain could be a way of preserving that.”

Comportarea Madridului face însă ca pentru catalani, așa cum spunea vice-președintele lor Oriol Junqueras să nu existe altă soluție decât declararea unei republici independente, socotind că există deja un mandat democratic,  în acest sens noi alegeri fiind inutile. De cealaltă parte Rajoy nu vede altă soluție decât preluarea controlului prin forță, negocieri fiind imposibile. Iată-ne deci într-o fundătură. Între timp economia locală suferă, turismul scade, dar unele agenții de rating consideră situația rezolvabilă. Să vedem însă ce vor face oamenii în situația când liderii lor au ales calea confruntării…violențele pe care le-am văzut până acum nu prevestesc nimic bun.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s